Partidele proindependenţă catalane îl vor nominaliza pe fostul lider Carles Puigdemont pentru funcţia de premier al Cataloniei

Partidele proindependenţă catalane îl vor nominaliza pe fostul lider Carles Puigdemont pentru funcţia de premier al Cataloniei
Sursa: www.mediafax.ro Foto: hepta 17.01.2018 10:00
Cele mai importante două partide proindependenţă din Catalonia au anunţat că îl vor nominaliza pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont pentru funcţia de premier al regiunii autonome din nord-estul Spaniei, informează site-ul postului France 24.

Formaţiunea Stânga Republicană a Cataloniei (ERC) şi partidul lui Puigdemont, Împreună pentru Catalonia, au ajuns la un acord să susţină candidatura fostului lider separatist la funcţia de premier al regiunii, în pofida faptului că acesta se află în autoexil în Belgia, iar Madridul insistă că nu poate conduce regiunea din străinătate.

Guvernul spaniol a avertizat că va continua să menţină controlul direct în Catalonia dacă Puigdemont încearcă să guverneze din Belgia, unde acesta s-a refugiat după ce separatiştii catalani au declarat în mod unilateral independenţa regiunii.

Cei mai mulţi experţi în drept constituţional din Spania sunt de acord cu premierul de la Madrid, Mariano Rajoy, care susţine că Puigdemont ar trebui să fie "prezent fizic" în Catalonia pentru a prelua funcţia.

Însă, în cazul în care se întoarce pe teritoriul Spaniei, Puigdemont riscă să fie arestat în legătură cu rolul său în ceea ce priveşte tentativa eşuată de obţinere a independenţei regiunii Catalonia.

Parlamentul catalan urmează să se întrunească miercuri pentru prima oară după ce a fost dizolvat de Rajoy în urma votului neconstituţional din luna octombrie privind secesiunea regiunii de Spania.

În urma alegerilor anticipate din luna decembrie, formaţiunile separatiste şi-au menţinut, la limită, majoritatea în Parlamentul din Catalonia, însă un partid unionist a obţinut cele mai multe mandate.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI