Formaţiunea Stânga Republicană a Cataloniei (ERC) şi partidul lui Puigdemont, Împreună pentru Catalonia, au ajuns la un acord să susţină candidatura fostului lider separatist la funcţia de premier al regiunii, în pofida faptului că acesta se află în autoexil în Belgia, iar Madridul insistă că nu poate conduce regiunea din străinătate.

Guvernul spaniol a avertizat că va continua să menţină controlul direct în Catalonia dacă Puigdemont încearcă să guverneze din Belgia, unde acesta s-a refugiat după ce separatiştii catalani au declarat în mod unilateral independenţa regiunii.

Cei mai mulţi experţi în drept constituţional din Spania sunt de acord cu premierul de la Madrid, Mariano Rajoy, care susţine că Puigdemont ar trebui să fie "prezent fizic" în Catalonia pentru a prelua funcţia.

Însă, în cazul în care se întoarce pe teritoriul Spaniei, Puigdemont riscă să fie arestat în legătură cu rolul său în ceea ce priveşte tentativa eşuată de obţinere a independenţei regiunii Catalonia.

Parlamentul catalan urmează să se întrunească miercuri pentru prima oară după ce a fost dizolvat de Rajoy în urma votului neconstituţional din luna octombrie privind secesiunea regiunii de Spania.

În urma alegerilor anticipate din luna decembrie, formaţiunile separatiste şi-au menţinut, la limită, majoritatea în Parlamentul din Catalonia, însă un partid unionist a obţinut cele mai multe mandate.