Rezultat slab al partidului preşedintelui Emmanuel Macron şi succes al dreptei la alegerile pentru Senatul francez

Rezultat slab al partidului preşedintelui Emmanuel Macron şi succes al dreptei la alegerile pentru Senatul francez
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa.com 25.09.2017 07:32
Primele rezultate ale alegerilor parţiale pentru Senatul francez, desfăşurate duminică, au confirmat o înfrângere a partidului preşedintelui Emmanuel Macron şi un avans al dreptei, transmite agenţia EFE.

Conform acestor rezultate, până la ora locală 19:30 formaţiunea de dreapta 'Republicanii' a obţinut 138 din cele 171 de mandate pentru care trebuie să se pronunţe prin vot cei 76.359 de 'mari electori', dreapta apropiindu-se astfel de cele 142 de mandate pe care le-a avut până în prezent.

Aceleaşi rezultate arată că Partidul Socialist, aflat într-un declin sever după alegerile prezidenţiale şi legislative, rămâne a doua forţă politică în Senat, obţinând până la aceeaşi oră 58 de mandate, faţă de 86 câte a avut până în prezent.

Cât despre partidul lui Emanuel Macron, La Republique en Marche, care în Senatul ce-şi încheie mandatul are 29 de senatori (cei mai mulţi socialişti care au trecut de partea partidului prezidenţial) acesta pare să-şi conserve numărul de mandate sau eventual să piardă câteva.

La acest scrutin sunt reînnoite 171 din 348 de mandate din Senatul francez. Însă absenţa unei majorităţi în Senat nu-l va împiedica pe Emmanuel Macron să guverneze. În Franţa, camera superioară poate cel mult să întârzie adoptarea proiectelor executivului pe care nu le acceptă, iar ultimul cuvânt revine întotdeauna deputaţilor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI