Principalul scenariu al exerciţiului - intitulat 'Aurora 17' - este amplificarea tensiunilor regionale, urmată de un atac surpriză asupra Suediei.

"Exerciţiul este un semnal cheie privind politica de securitate. Sporeşte apărarea împotriva diferitelor tipuri de incidente", a spus ministrul apărării Peter Hultqvist.

El a adăugat că operaţiunea va ajuta la evaluarea capacităţii militare a Suediei.

Unităţi ale statului vecin Finlanda, care, la fel ca Suedia, nu este membru al NATO, dar şi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, cum ar fi Danemarca, Estonia, Franţa, Lituania, Norvegia şi SUA, iau parte la exerciţiu, unele în rolul de atacatori.

Contingentul american este cel mai mare, având circa 1.400 de militari.

Câteva unităţi ale forţele aeriene franceze şi americane au ajuns în oraşul-port Gothenburg, pe coasta de vest, a relatat luni postul naţional de radio suedez.

În următoarele zile, unităţile străine se vor muta de pe coasta de vest pe cea de est, inclusiv în apropiere de Stockholm, în pregătirea pentru atacul fictiv. Altele vor fi desfăşurate pe insula Gotland din Marea Baltică, un alt punct important.

Exerciţiul este programat să dureze până la 29 septembrie şi coincide parţial cu exerciţiul rusesc Zapad.

Suedia şi Finlanda au cooperat cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PFP) din 1994 şi au participat la operaţiuni ale NATO în Afganistan.

În ciuda unor legături strânse cu NATO, nu există consens în niciuna dintre ţările nordice în privinţa aderării la Alianţa Nord-Atlantică.

În ultimii ani, Suedia a semnat acorduri bilaterale cu state membre ale NATO, printre care Marea Britanie şi SUA.