În San Sebastian, în Roma şi Dubrovnik, localnicii au protestat faţă de turiştii care vin aici în city-break-uri sau în croaziere. În Spania, anul trecut numărul turiştilor a stabilit un nou record: 75,6 milioane. În Barcelona, există o fobie faţă de turişti încă de ani de zile, care a crescut pe măsură ce chiriile apartamentelor au crescut substanţial, odată cu apariţia locuinţelor închiriate prin Airbnb. Proteste au existat şi în Mallorca sau San Sebastian, unde un marş anti-turism va fi organizat pe 17 august, pentru a coincide cu Semana Grande, unul dintre cele mai importante festivaluri basce.

Demonstraţii au avut loc şi în alte oraşe. Luna trecută, Veneţia, unde ajung peste 20 de milioane de turişti anual, dar unde locuiesc doar 55.000 de persoane, peste 2.000 de localnici au mărşăluit pe străzile oraşului, supăraţi de impactul negativ al turismului: chirii mari şi poluare. Primarul oraşului a declarat că intenţionează să interzică apariţia unor noi locuri de cazare pentru turişti, o măsură similară cu cea luată de autorităţile din Barcelona, care nu mai oferă autorizaţii pentru cazările noi ale Airbnb.

În Roma, una dintre destinaţiile populare şi printre români, autorităţile au interzis consumul de alimente sau „bălăcitul” în fântânile din centrul oraşului, dar şi consumul de băuturi alcoolice pe stradă, noaptea. Măsuri similare au fost impuse şi în Milano, unde primăria a interzis, pe timpul verii, selfie stick-urile şi tonetele cu mâncare în cartierul Darsena.

În Dubrovnik, Croaţia, locul în care vasele de croazieră lasă mii de turişti odată, primarul a decis montarea unor camere de supraveghere care să monitorizeze numărul de turişti care intră în centrul vechi al oraşului, listat în Patrimoniul UNESCO, astfel încât accesul vizitatorilor să fie interzis când se supraaglomerează.

În ciuda efectelor negative ale turismului, nu se poate nega faptul că vizitatorii aduc sume importante de bani în aceste oraşe. De exemplu, în Barcelona, turismul este sursa principală de venit pentru numeroase companii şi aduce 18% din veniturile comerciale. Din turism, oraşul câştigă anual în jur de 2000 de milioane de euro, la care se adaugă şi efectele economice ulterioare, crescând suma la 3880 milioane de euro.