Militarii filipinezi au descoperit miercuri dimineaţă cadavrele celor doi ostatici în Insula Basilan, un bastion al acestei mişcări specializate în răpiri, a declarat căpitanul Jo-Ann Petinglay, o purtătoare de cuvânt a armatei.

"Este un act disperat al Abu Sayyaf, deoarece ei ştiu că nu obţin nimic din activităţile de răpire", a declarat ea pentru France Presse.

Abu Sayyaf este o ramificaţie extremistă a insurgenţei separatiste musulmane care a făcut peste 120.000 de morţi începând din anii 1970 în sudul acestui arhipelag cu o mare majoritate catolică.

Grupul a fost creat în anii 1990 cu ajutorul finanţărilor din partea unui membru al familiei liderului Al Qaida, Osama Ben Laden, dar s-a divizat de atunci în mai multe facţiuni, dintre care una continuă activităţile de răpire. O altă facţiune a jurat credinţă organizaţiei Stat Islamic (SI) şi unii dintre membrii săi s-au adăpostit de şase săptămâni în cartiere din Marawi, un oraş musulman în Insula Mindanao.

În ciuda unei campanii masive de bombardamente şi tiruri de artilerie, precum şi al sprijinului forţelor americane, armata filipineză, care trebuie să lupte pentru a recăpăta fiecare casă din oraş, nu a reuşit încă să pună capăt acestei revolte care a făcut peste 460 de morţi şi 400.000 de persoane strămutate.

Cei doi vietnamezi au fost răpiţi în noiembrie alături de alţi patru compatrioţi la bordul unui vas în largul Mindanao.

Unul dintre cei şase vietnamezi a fost salvat în iunie şi ceilalţi trei rămân în captivitate, potrivit căpitanului Petinglay.

Abu Sayyaf l-a decapitat în februarie pe septuagenarul german Jurgen Kantner, care a fost răpit de pe iahtul său în sudul arhipelagului. Grupul a decapitat doi ostatici canadieni în 2016.