Cu câteva ore înaintea închiderii oficiale a campaniei, sondajele îl confirmă pe Macron ca fiind marele favorit, el fiind cotat cu 60-62% din intenţiile de vot.Contracandidata sa, Marine Le Pen, aflată în scădere după prestaţia la ultima dezbatere electorală televizată, a fost primită vineri cu huiduieli în timpul unei vizite neanunţate la catedrala din Reims, oraş în nord-vestul Franţei.

Macron şi-a continuat şi el programul electoral vineri, cu o vizită tot la o catedrală, la Rodez, în sud-vestul ţării.

Perioada dintre cele două tururi a fost deosebit de agitată, punctul ei culminant fiind dezbaterea televizată care s-a transformat într-un meci de box verbal, Marine Le Pen deschizând ostilităţile încă din primul minut. Într-un sondaj difuzat a doua zi, ea a pierdut trei procente, în timp ce Macron a câştigat trei.Într-una din ultimele ei declaraţii consemnate vineri de agenţia EFE, Marine Le Pen l-a acuzat pe Macron că este un candidat al elitelor şi oligarhiei, un politician care nu va combate criza economico-socială din Franţa şi nici nu se va împotrivi deciziilor cancelarului german Angela Merkel, inclusiv în ceea ce priveşte migraţia.

Însă fostul ministru socialist, repoziţionat la centru, a preferat să vorbească despre ce va face după 14 mai, data limită când actualul preşedinte Francois Hollande va transfera atribuţiile succesorului său.

Macron a spus că a decis pe cine va desemna premier şi că lucrează încă de acum la alcătuirea echipei guvernamentale, dar a refuzat să dezvăluie numele viitorului prim-ministru. Într-o declaraţie dată luna trecută el a menţionat că şi-ar dori ca acest post să fie ocupat de o femeie. Viitorul premier va trebui să gestioneze campania pentru legislativele din iunie, când se va decide la urne dacă noul preşedinte va avea şi o majoritate parlamentară.