"Sunt convins că vom scrie cu domnul Trump (preşedintele SUA, Donald Trump — n.r.) o nouă pagină în relaţiile turco-americane", a declarat Erdogan în timpul unui colocviu organizat la Istanbul de think tank-ul Atlantic Council.

Cu toate acestea, Erdogan a criticat sprijinul acordat de Washington miliţiilor kurde care luptă împotriva jihadiştilor în nordul Siriei.

Relaţiile între Turcia şi SUA, ambele membre NATO, au suferit în ultimele luni dezacorduri cu privire la Siria şi, în special, cu privire la sprijinul acordat de Washington miliţiilor kurde YPG (Unităţile de protecţie populară — n.r.), care luptă împotriva jihadiştilor, dar pe care Ankara le consideră "teroriste".

"Sprijinul, ajutorul concret pe care SUA îl acordă miliţiilor YPG sunt pe cale să afecteze spiritul alianţei" între cele două ţări, a declarat Erdogan.

Şeful statului turc a reiterat de altfel că aşteaptă ca SUA să-l aresteze şi să-l trimită în Turcia pe predicatorul Fethullah Gulen, considerat de Ankara drept instigator al puciului ratat din iulie trecut.

Faptul că Gulen, care trăieşte în Pennsylvania, "îşi poate continua liber activităţile ne incomodează serios", a spus Erdogan.

Aceste dosare figurează printre principalele subiecte propuse pentru a fi abordate între Trump şi Erdogan în cursul vizitei acestuia din urmă în 16 mai la Washington.

"Ne aşteptăm ca americanii să înţeleagă amploarea ameninţării căreia îi facem faţă şi ca ei să dea dovadă de solidaritate", a declarat şeful statului turc.

Mai multe confruntări au avut loc în această săptămână între militari turci şi combatanţi YPG la frontiera turco-siriană, unde situaţia este tensionată.

Miliţiile YPG sunt principala componentă a Forţelor democratice siriene (FDS), o alianţă a combatanţilor kurzi şi arabi care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria şi sunt sprijinite de SUA.

Dar Ankara consideră YPG drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie separatistă care duce o sângeroasă luptă armată împotriva Ankarei din 1984 şi este catalogată drept "teroristă" de Turcia şi de aliaţii săi occidentali.

Erdogan a reiterat că se opune oricărei participări eventuale a YPG la o ofensivă pentru a alunga Statul Islamic din bastionul său sirian Raqa, adăugând că va propune o formulă diferită lui Trump în cursul vizitei sale în SUA.

Acuzând miliţiile kurde că încearcă să creeze un stat kurd în nordul Siriei, Erdogan a afirmat că Turcia va împiedica o astfel de entitate să se înfiinţeze la frontiera sa. "Nu vom lăsa niciodată un astfel de stat să se constituie. Suntem împotriva fragmentării Siriei", a spus el.