Liturghia de Paşti a început la ora locală 10:00 sub un cer înnorat în faţa a zeci de mii de credincioşi reuniţi în piaţă încă de la primele ore ale dimineţii. Întreaga Piaţă din jurul catedralei Sf. Petru a fost încercuită de agenţi care au verificat fiecare geantă în parte. Accesul în piaţă a fost posibil prin trecerea printr-o poartă de detectare a metalelor, asemeni celor instalate în aeroporturi. Aproximativ 30 de asemenea porţi au fost amplasate în jurul celebrelor coloane ale lui Bernini. 

Sute de poliţişti şi membri ai forţelor de securitate supraveghează împrejurimile, cum au făcut şi sâmbătă la slujba de Înviere şi vineri pe parcursului Drumului Crucii din apropiere de Colosseum. Liturghia de Paşti precedă tradiţionala binecuvântare "Urbi et Orbi" pe care papa Francisc o va adresa oraşului şi lumii în jurul orei locale 12:00.
 
În timpul Vigiliei pascale de sâmbătă seară, Papa Francisc a subliniat că multe persoane reflectă azi tristeţea şi durerea femeilor (Maria şi Magdalena) care au mers la mormântul lui Iisus crezând că este încă mort. Dar Învierea oferă o nouă speranţă celor care au pierdut-o. "Iată ce anume ne cheamă această noapte să vestim: bătaia de inimă a celui Înviat. Hristos trăieste!", a spus papa. 

Suveranul Pontif şi-a încheiat predica îndemnând la ieşire: "Aşa cum împreună cu ele am intrat în mormânt, tot la fel împreună cu ele vă invit să mergem, să ne întoarcem în oraş, şi să revenim pe urma paşilor noştri, a privirilor noastre. Fiecare dintre noi a intrat în propriul mormânt. Vă invit să iesiţi. Să mergem împreună cu ele pentru a da vestea, să mergem în toate acele locuri unde pare că mormântul a avut ultimul cuvânt şi unde pare că moartea a fost unica soluţie. Să mergem să vestim, să împărtăşim cu ceilalţi, să arătăm că e adevărat: Domnul este Viu", a subliniat papa Francisc.