Batalionul aliat din Polonia va fi format din aproximativ 900 de militari din SUA, 150 de britanici şi 120 de români şi va fi desfăşurat la Orzysz, la circa 57 de kilometri la sud de enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică şi la 220 de km nord de Varşovia. precizează Reuters.

Până în iunie, alte formaţiuni similare vor deveni operaţionale pe flancul estic al NATO, în România, Bulgaria, Ungaria şi ţările baltice, informează AFP, care adaugă că desfăşurarea a patru batalioane multinaţionale are loc în cadrul răspunsului alianţei nord-atlantice la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

Unităţi NATO de acelaşi tip sunt deja staţionate în Estonia, Letonia şi Lituania, cu militari din Regatul Unit, Canada şi Germania. Cartierul lor general se va afla la Elblag, în nordul Poloniei.

"Desfăşurarea acestor trupe în Polonia este o demonstraţie clară a unităţii şi hotărârii NATO şi trimite un mesaj clar oricărui agresor potenţial", a declarat generalul american Curtis Scaparrotti la ceremonia de bun-venit de joi, de la Orzysz.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat că este un moment istoric "aşteptat de generaţii". Reuters menţionează că Polonia a făcut un lobby puternic pentru staţionarea unor trupe NATO pe teritoriul său.