El Salvador devine prima ţară care interzice extracţia de metale la nivel naţional

El Salvador devine prima ţară care interzice extracţia de metale la nivel naţional
Sursa: jurnal.md Foto: gettyimages.com 31.03.2017 17:09
El Salvador, cea mai mică ţară din America Centrală, a devenit prima ţară din lume care interzice extracţia de metale la nivel naţional în urma unei îndelungate dispute cu o compania canadiano-australiană cu privire la un controversat proiect de exploatare a aurului.

Decizia va fi cu siguranţă urmărită îndeaproape de activiştii din alte ţări, într-o regiune în care protestele faţă de proiectele din domeniul mineritului, au dus adesea la pierderea de vieţi omeneşti. Ziarul Financiar scrie că decizia a survenit după ce tribunalul de arbitraj al Băncii Mondiale, Icsid, a respins în luna octombrie a anului trecut un proces iniţiat de Pac Rim Cayman, o divizie a companiei canadiano-australiene OceanaGold.

Procesul a fost lansat în urma eşecului companiei de a obţine autorizaţii pentru proiectul El Dorado din nordul ţării. OceanaGold a raportat profituri record luna trecută. El Salvador are nevoie disperată de cash, încercând să obţină ajutorul FMI în condiţiile în care datoria sa este aşteptată să depăşească 60% din PIB până la sfârşitul acestui an. Însă ministrul mediului din această ţară, Lina Pohl, refuză să accepte investiţii care ar afecta sănătatea oamenilor şi mediul.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI