Problema suprapopulării penitenciarelor a intrat şi în atenţia principalilor candidaţi prezidenţiali, care propun drept soluţie privilegiată construirea de noi închisori.

Reprezentantul dreptei, François Fillon, şi centristul Emmanuel Macron susţin crearea a 15.000-16.000 de locuri suplimentare în penitenciare, dar şi măsuri care vor creşte automat populaţia încarcerată.

La rândul său, candidata Frontului Naţional (extrema dreaptă), Marine Le Pen, propune suplimentarea cu 40.000 a numărului de locuri în închisori şi abrogarea reformei penale votate în mandatul preşedintelui socialist François Hollande.

Observatorul Internaţional al Închisorilor a denunţat acest ''consens care, de la extrema dreaptă la centru, face din construirea de noi locuri în închisori coloana vertebrală a unui discurs din ce în ce mai represiv''.

''În acest climat, legislatorii, la fel ca judecătorii, sunt reticenţi în a favoriza soluţii alternative la detenţie. Rezultatul este că suprapopularea carcerală devine răul francez'', a subliniat Adeline Hazan, controlorul general al penitenciarelor, autoritate administrativă independentă.

În octombrie 2016 guvernul a anunţat crearea a 33 de noi centre de detenţie pentru combatarea supraaglomerării carcerale, însă construirea unui închisori durează în medie 10 ani.