Ceremonie în Alpii francezi în memoria victimelor prăbuşirii zborului Germanwings

Ceremonie în Alpii francezi în memoria victimelor prăbuşirii zborului Germanwings
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters.com 24.03.2017 16:06
Aproximativ 500 de rude şi apropiaţi ale victimelor prăbuşirii zborului Germanwings s-au adunat vineri în catedrala din Digne-les-Bains, în sudul Alpilor francezi, pentru o ceremonie ecumenică la doi ani după catastrofa ce a făcut 150 de morţi.

La coborârea lor din autobuze, sub o ploaie uşoară, unii se adăposteau sub umbrele albe sau ţineau buchete de flori, potrivit unui corespondent AFP. Rudele şi apropiaţii victimelor, inclusiv familii cu copii, s-au regrupat la intrarea în catedrală, unde urma apoi aibă loc o ceremonie ecumenică restrânsă. La 10.41 ora locală (9.41 GMT), ora prăbuşirii avionului, s-a ţinut un minut de reculegere.

Una dintre familii a preferat să meargă direct la Vernet, cel mai apropiat sat de locul tragediei, unde o stelă de piatră urma să fie inaugurată în memoria victimelor.

La fel ca anul trecut, la comemorarea unui an de la catastrofă, familiile se vor reculege apoi la locul prăbuşirii, la aproape 1.500 de metri altitudine, unde o baliză marchează punctul de impact. Ceremonia a fost organizată de compania aeriană germană Lufthansa.

La 24 martie 2015, copilotul unui A320 al companiei Germanwings a intrat cu aparatul de zbor într-un munte din sudul Alpilor, omorând împreună cu el 149 de persoane. Zborul 4U 9525 al operatorului de transport aerian german, filiala low-cost a Lufthansa, s-a prăbuşit în timp ce zbura de la Barcelona de Düsseldorf, având un echipaj de şase membri, printre care copilotul german Andreas Lubitz, şi 144 de pasageri, cea mai mare parte germani (72) şi spanioli (50).

Comemorarea a doi ani de la tragedie a fost marcată de declaraţiile tatălui lui Andreas Lubitz, care a pus la îndoială în Germania teza sinuciderii fiului său, provocând stupoarea familiilor victimelor.

"Este o provocare. Există elemente care par incontestabile: sunt cutiile negre", şi-a exprimat regretul vineri, în marja ceremoniei, primarul comunei vecine Prads, Bernard Bartolini. "Această aşa-zisă anchetă (a tatălui), exact la doi ani după prăbuşire, este o extravaganţă", a adăugat el.

La rândul său, guvernul german a respins aceste îndoieli legate de ancheta oficială asupra cauzelor prăbuşirii Germanwings, care a constatat că Andreas Lubitz a dirijat în mod deliberat zborul 9525 în Alpii francezi pe 24 martie 2015, notează agenţia DPA.

"Nu există niciun motiv să ne îndoim de natura şi rezultatele autorităţii de investigare a accidentelor", a declarat un oficial din Ministerul Transporturilor german după ce tatăl lui Lubitz a pus sub semnul întrebării concluziile anchetei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI