Park Geun-hye este acuzată de luare de mită, abuz de putere şi scurgerea unor secrete guvernamentale, într-un scandal masiv de corupţie, care a scos milioane de sud-coreeni în stradă timp de câteva luni, cele mai mari proteste având loc în metropola Seul.

De asemenea, fosta preşedintă a cerut scuze publicului sud-coreean în timp ce intra în sediu procurorilor, dar a rămas tăcută la ieşire, după aproximativ 14 ore de audieri în Seul.

Parlamentarii sud-coreeni au suspendat-o încă din luna decembrie pe prima preşedintă a ţării, după scandalul masiv de corupţie şi abuz de putere declanşat după arestarea controversatei sale prietene, Choi Soon-Sil.

Magistraţii Curţii Constituţionale au susţinut în urmă cu două săptămâni demiterea lui Park Geun-hye, care a părăsit între timp reşedinţa prezidenţială de la Casa Albastră.

Avocaţii săi au explicat că aceasta are de gând să coopereze împreună cu anchetatorii.

Park Geun-hye a devenit al patrulea fost lider sud-coreean audiat din cauza unui scandal de corupţie.

Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-Woo au fost chiar condamnaţi la închisoare pentru luare de mită, după ce au condus ţara sprijiniţi de armată în anii '80 şi '90.

Roh Moo-Hyun este un alt fost preşedinte sud-coreean vizat de anchetatorii anticorupţie, care s-a sinucis în urmă cu opt ani aruncându-se în gol de pe o stâncă, după ce a devenit suspect într-un caz de luare de mită.

Park Geun-hye, în vârstă de 65 de ani, este acuzată, împreună cu o prietenă şi unul dintre foştii ei consilieri, ambii inculpaţi, că au exercitat presiuni asupra unor mari companii sud-coreene să facă donaţii către două fundaţii create în vederea susţinerii iniţiativelor sale politice.

Printre aceste companii se numără inclusiv gigantul Samsung.