Fostul comisar european pentru multilingvism a precizat că deşi au existat discuţii în acest sens, mai sunt două ţări ale blocului comunitar în care limba oficială este engleza, iar atât la nivel formal, cât şi la nivel informal tot engleza este limba folosită. De asemenea, Leonard Orban i-a încurajat pe români să înveţe cât mai multe limbi străine.

„Mai sunt şi alte state în care limba oficială engleză: Irlanda şi Malta şi nu se pune problema. Da, au existat discuţii, dar să fim serioşi, vă dau numai exemplul ăsta - v-am spus ca în scurt timp o să mergem la nivelul nostru să negociem primul proiect al Declaraţiei de la Roma. În ce limbă credeţi că se vorbeşte? În germană? În engleză! E o chestiune formală şi formal nu se va renunţa la limba engleză pentru că sunt cele două state. Şi o chestiune informală, în ce limbă vorbeşti pe culoare. Şi evident se vorbeşte în limba engleză”, a spus consilierul prezidenţial.

Leonard Orban a adăugat că elevii români trebuie încurajaţi să înveţe cât mai multe limbi străine, deoarece acum toată lumea ştie engleză, iar orice limbă cunoscută în plus reprezintă un avantaj.  

„Ar fi complet nediplomatic pentru mine să spun o limbă sau alta, dar franceza este absolut necesară pentru cei care sunt în mediul diplomatic. Dacă vorbim de limbi care devin din ce în ce mai vorbite, spaniola e o limbă extrem de importantă . Cu cât mai multe cu atât mai bine. Românii sunt avantajaţi, pentru că au capacitatea să înveţe foarte uşor limbi străine. Există această deschidere şi această capacitate şi e un mare avantaj comparativ cu alţii care cu chiu cu vai dacă învaţă limba engleză. (...) Cu cât ştii mai multe limbi e un avantaj”, a adăugat consilierul prezidenţial.