Fostul lider al executivului catalan Artur Mas, condamnat la doi ani de ineligibilitate

Fostul lider al executivului catalan Artur Mas, condamnat la doi ani de ineligibilitate
Sursa: jurnal.md Foto: ap.com 13.03.2017 16:53
Fostul lider al executivului regiunii spaniole Catalonia în perioada 2010-2016, Artur Mas, a fost condamnat luni la doi ani de interdicţie pentru exercitarea de funcţii publice elective, pentru că a organizat, în noiembrie 2014, un referendum cu privire la independenţă, interzis de justiţie, informează AFP.

Curtea de Apel a Cataloniei l-a declarat pe Artur Mas, 61 de ani, vinovat de 'nesupunere', pentru că a ignorat hotărârile Curţii Constituţionale spaniole, care a estimat că el nu poate organiza acest plebiscit. Ea l-a condamnat de asemenea la o amendă de 36.500 de euro.

Totodată, Curtea de Apel a condamnat două foste colaboratoare ale lui Mas, Joana Ortega şi Irene Rigau, la pedepse de ineligibilitate de 21 de luni, respectiv 18 luni.

Tabăra secesionistă a făcut din acest proces o tribună, aducând circa 40.000 de simpatizanţi în faţa sediului Curţii, la deschiderea procesului, în 6 februarie, pentru a apăra 'democraţia' şi dreptul de a se pronunţa cu privire la viitorul acestei regiuni, ce reprezintă aproape 20% din PIB-ul Spaniei şi are o populaţie de circa 7,5 milioane de locuitori, dintre care o parte doresc secesiunea.

Partidul secesionist ERC a reacţionat la câteva minute după enunţarea sentinţei, luni, la Barcelona, denunţând un verdict 'nedemn şi antidemocratic'.

Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat la 4 noiembrie 2014 acest plebiscit, considerat ilegal de guvernul conservator de la Madrid al lui Mariano Rajoy, deoarece se referea asupra unui subiect — unitatea Spaniei — care trebuie să fie dezbătut de toţi spaniolii.

Trecând peste această interdicţie, executivul catalan a recrutat la acea dată voluntari pentru organizarea scrutinului, a recheziţionat licee şi colegii, şi a pus la dispoziţie 7.000 de laptopuri pentru transmisiunea şi numărarea rezultatelor.

Circa 2,3 milioane de persoane dintre cei aproape 6 milioane de potenţiali alegători au participat atunci la acel referendum, iar 80% dintre ei au votat pentru independenţă.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI