A treia bancă din Italia scoate la vânzare credite neperformante de 28 mld. euro în încercarea de a se salva de la prăbuşire

A treia bancă din Italia scoate la vânzare credite neperformante de 28 mld. euro în încercarea de a se salva de la prăbuşire
Sursa: jurnal.md Foto: mps.it 13.03.2017 10:44
Banca Monte dei Paschi di Siena, banca italiană în curs de a fi salvată de guvernul italian, a aprobat un nou plan de business la finalul săptămanii trecute, care implică vânzarea întregului său portofoliu de credite neperformante la un discount puternic, o mişcare care speră că o va ajuta să-şi lase în urmă trecutul cu probleme, relatează Marketwatch, citat de Ziarul Financiar.

Boardul băncii a aprobat un nou plan care depinde în mare parte de vanzarea întregului său portofoliu de credite rele 28 miliarde de euro către unul sau mai mulţi cumpărători. Banca intenţionează să vandă creditele la o medie de numai 25% din valoarea nominală a acestora.

În acest scop, banca ar urma să transfere credite rele către una sau mai multe firme nou create controlate de un fond de investiţii sau o altă companie care le-ar administra, a adăugat sursa citată. Monte dei Paschi încă se gandeşte dacă să deţină o participaţie minoritară în aceste firme.

Printre potenţialii investitori care se uită la portofoliul Monte dei Paschi se numără Lone Star Funds, Fortress Investment Group şi Pacific Investment Management al Allianz, potrivit sursei citate. Cu noua strategie, banca italiană speră să obţină aprobarea Uniunii Europene pentru o injecţie de fonduri de stat de pană la 9 miliarde de euro care s-o ajute să-şi repare bilanţul.

Anul trecut, banca a lansat un program similar de reduceri de costuri, implicand eliminarea a aproximativ 2.600 de locuri de muncă pentru diminuarea costurilor legate de personal cu aproximativ 9%, pe langă închiderea a 500 de sucursale.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI