Premierul danez respinge o propunere a euroscepticilor privind organizarea unui referendum pe modelul Brexitului

Premierul danez respinge o propunere a euroscepticilor privind organizarea unui referendum pe modelul Brexitului
Sursa: www.agerpres.ro Foto: alchetron.com 27.02.2017 16:23
Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, şi lidera Partidului Social-Democrat, de opoziţie, Mette Frederiksen, au respins luni ideea avansată de eurosceptici privind convocarea unui referendum privind apartenenţa Danemarcei la Uniunea Europeană, informează agenţia DPA.

În opinia liderului formaţiunii eurosceptice Partidul Poporului, Kristian Thulesen Dahl, un referendum prin care populaţia să se pronunţe pe tema apartenenţei în continuare la UE ar fi necesar în contextul Brexitului. El a făcut această remarcă în timpul unei dezbateri despre viitorul blocului comunitar, ce va fi difuzată luni seară de postul public danez DR.

Însă premierul liberal Rasmussen a dezaprobat ideea convocării unui asemenea referendum. 'Este suficient de clar că există o foarte, foarte largă majoritate parlamentară în favoarea rămânerii Danemarcei în UE', a indicat şeful executivului de la Copenhaga. 'Nu organizăm referendumuri în chestiuni pe care nu dorim să le schimbăm', a explicat el.

La rândul ei, Mette Frederiksen, preşedinţa social-democraţilor aflaţi în opoziţie, a asigurat că formaţiunea ei 'nu a dorit niciodată un referendum' pe această chestiune şi nici în prezent nu doreşte o asemenea consultare populară. Mai mult decât atât, lidera stângii daneze a precizat că nu susţine o ipotetică decizie privind ieşirea Danemarcei din UE şi l-a acuzat pe Kristian Thulesen Dahl că, prin propunerea pe care a avansat-o, se joacă cu pacea şi securitatea Europei.

Formaţiunea eurosceptică pe care o conduce acesta din urmă colaborează în parlament cu executivul minoritar al premierului Rasmussen, dar în acelaşi timp cere ieşirea Danemarcei din UE.

Danemarca este membră a blocului comunitar din anul 1973, dar, după ce a respins prin referendum Tratatul de la Maastricht, a fost exceptată în anul 1993 de la aplicarea deciziilor europene în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, fiind de asemenea scutită de adoptarea monedei euro.

ULTIMELE ŞTIRI