În urmă cu câteva zile, Forţele Aeriene americane au trimis la baza militară britanică Mildenhall un avion de tip WC-135C cu numărul de înmatriculare 62-3582 şi indicativul "Cobra 55", anunţă site-urile de profil CivMilAir şi TheAviationist.com. Avionul militar american are rolul depistării unui presupus test nuclear sau a altei surse radioactive în contextul în care începând din a doua săptămână a lunii ianuarie în Europa Centrală şi de Nord-Vest s-au depistat niveluri ridicate de particule radioactive.

Niveluri ridicate de particule radioactive s-au înregistrat în Finlanda, Norvegia, Polonia, Germania, Franţa şi Spania, afirmă surse citate de FranceInfo, The Sun şi BFMTV.com, unele surse speculând că armata rusă ar fi efectuat în secret vreun test nuclear secret în regiunea Arctica.

Institutul francez pentru Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) a confirmat, în urmă cu câteva zile, depistarea în atmosferă a unor izotopi radioactivi. "Iod de tip 131, un radionucleid artificial, a fost detectat, în ianuarie 2017, în aer şi la nivelul solului în Europa.

Prima semnalare a fost făcută după prelevarea de mostre în a doua săptămână a lunii ianuarie în extremitatea nordică a Norvegiei. Iod 131 a fost depistat şi în Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franţa şi Spania până la sfârşitul lunii ianuatie", a transmis IRSN într-un comunicat postat pe site-ul propriu.