Opoziţia siriană desemnează o nouă delegaţie la negocierile de la Geneva

Opoziţia siriană desemnează o nouă delegaţie la negocierile de la Geneva
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa.com 13.02.2017 05:58
Principala grupare de opoziţie din Siria şi-a desemnat duminică o nouă delegaţie la negocierile de pace de la Geneva, care vor avea loc din 20 februarie, transmite Reuters. În noua formulă sunt reprezentate şi blocuri susţinute de Rusia, care s-au opus insurecţiei împotriva regimului condus de preşedintele Bashar Al-Assad.

Înaltul Comitet pentru Negocieri (HNC) a anunţat, după două zile de negocieri în capitala Arabiei Saudite, Riad, că din echipa de 21 de negociatori vor face parte membri a două alianţe dizidente, aşa-numitele grupuri de la Moscova şi Cairo. Acestea au dezavuat de multă vreme rebeliunea armată şi au insistat că schimbările politice sunt posibile numai prin mijloace paşnice.

Mohammad Sabra, negociator-şef din partea opoziţiei, a declarat unui post de ştiri saudit, preluat de Reuters, că există puteri străine — pe care nu le-a numit — care încearcă să îşi impună punctele de vedere privind componenţa delegaţiei.

HNC a desemnat şi un nou lider al echipei de negociatori: Nasr al Hariri, un veteran al opoziţiei din sudul Siriei.

Obiectivul declarat al HNC, la negocierile patronate de ONU, este o tranziţie politică în care preşedintele Al-Assad să nu mai joace niciun rol. Organizaţia a renunţat însă la cerinţa ca actualul şef al statului să renunţe la putere încă de la începutul fazei de tranziţie.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI