Forţele Aeriene franceze au trimis joi două avioane de vânătoare Mirage şi unul Rafale pentru escortarea a două bombardiere ruse care se apropiaseră de spaţiul aerian al Franţei. În paralel, Marea Britanie a trimis aparate de vânătoare Typhoon pentru monitorizarea a două bombardiere ruse.

"Detectăm relativ rapid avioanele militare ruse, deoarece suntem integraţi în structurile militare NATO", a declarat pentru Reuters generalul de brigadă francez Pascal Delerce.

În afară de ameninţarea rusă, Forţele Aeriene franceze sunt vigilente şi la potenţialele riscuri reprezentate de avioane private şi de drone.

"Obiectivul este crearea unei reţele de supraveghere astfel încât să nu existe niciun avion neidentificat în spaţiul aerian francez sau care s-ar apropia de Franţa", a explicat, sub protecţia anonimatului, un alt oficial militar francez.

Potrivit serviciilor de spionaj, reţeaua teroristă Stat Islamic utilizează drone pentru observarea unor ţinte şi chiar pentru lansarea unor atacuri, în Siria şi Irak.