Consiliul a aprobat un text redactat de Ucraina, căruia Rusia nu i s-a opus, în finalul unei reuniuni cu uşile închise.

Membrii Consiliului şi-au „exprimat îngrijorarea profundă cu privire la deteriorarea periculoasă a situaţiei din estul Ucrainei şi impactul acesteia asupra populaţiei civile”. Ei au „condamnat utilizarea armelor interzise prin acordurile de la Minsk de-a lungul liniei de contact în regiunea Doneţk, fapt care a condus la morţi şi răniţi, inclusiv civili”.

Acordurile de la Minsk, susţinute de Franţa şi Germania, prevăd o serie de măsuri menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, dar aplicarea lor este complicată.

Cele mai recente confruntări au avut loc în împrejurimile oraşului Avdiivka (10 km de Doneţk, fief al rebelilor), controlat de guvern, şi care au lăsat 20.000 de oameni fără electricitate. Luptele de marţi după-amiază au implicat tiruri de artilerie şi cu lansatoare de rachete, potrivit unui jurnalist AFP la faţa locului. Cele două tabere se acuză reciproc de fi la originea atacurilor.

„Membrii Consiliului de Securitate au cerut revenirea imediată la regimul de încetare a focului”, subliniază textul.

În trecut, Rusia a blocat sistematic proiecte de texte depuse de Ucraina, membru nepermanent al Consiliului, remarcă agenţia franceză de presă.

Potrivit ambasadorului ucrainean Volodimir Yelcenko, care a vorbit după reuniune, violenţele comise în estul Ucrainei pot fi asimilate crimelor de război:”Noi credem că aceste acţiuni ale ruşilor şi proruşilor pot fi calificate drept crime de război, o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva”, a declarat el.

Yelcenko s-a întâlnit luni cu noua ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, care a reafirmat „sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit unui comunicat al misiunii americane.
Criza ucraineană va fi din nou pe agenda Consiliului de Securitate joi.

Conflictul din estul Ucrainei, între forţele guvernamentale şi rebelii proruşi, s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi din 2014, mai mult de jumătate dintre victime fiind civili.