Ştirea a zburat imediat peste Ocean, graţie agenţiei Associated Press, a cărei relatare a fost preluată imediat de site-urile publicaţiilor şi televiziunilor americane. Decizia guvernului român este văzută ca o lovitură dată anilor de eforturi pentru întărirea luptei anticorupţie.
 
Sunt cuvinte destul de dure folosite pentru a cataloga deciziile luate marţi seară în şedinţa Guvernului din România . „O lovitură dată unui efort de lungă durată pentru a combate corupţia” - scrie al doilea cel mai citit cotidian american, The New York Times, citat de Digi24.
 
New York Times: „Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care dezincriminează abuzul în serviciu şi a dat, astfel, o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în această ţară est-europeană. Măsura a scos în stradă oameni în mai multe oraşe, iar în faţa sediului Guvernului ei au reproşat Executivului că a aprobat ordonanţa noaptea, asemenea hoţilor”.
 
Decizia a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie. Materialul notează, de asemenea, că imediat după ce guvernul a luat această decizie oamenii au ieşit în stradă şi au numit PSD „ciuma roşie”.
 
La rândul său, The Washington Post anunţă că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară.
 
Agenţia France-Presse îl citează pe preşedintele Iohannis, care a declarat că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură dură din partea duşmanilor justiţiei. Agenţia de ştiri vorbeşte şi despre protestele de amploare din mai multe oraşe importante ale ţării, dar şi despre avertismentul din raportul MCV, care atrăgea atenţia asupra oricăror încercări de a slăbi lupta împotriva corupţiei. Decizia guvernului este menită să-l scape de proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea, arată AFP, care menţionează şi poziţia DLAF, organismul guvernamental care asigură legătura cu Oficiul antifraudă al UE.
 
Reuters vede, la rândul său, decizia guvernului drept „cel mai mare pas înapoi” în privinţa reformelor anticorupţie care s-au făcut de zece ani în România. Peste 10.000 de oameni s-au strâns în faţa Guvernului, în ciuda gerului, şi alţi câţiva mii au manifestant în diverse oraşe din România, notează Reuters. „Hoţilor”, „Trădătorilor” au strigat manifestanţii, care au cerut şi demisia Guvernului.
 
În varianta sa online, Euronews vorbeşte despre cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Cititorilor este reamintit faptul că ţara noastră este una dintre cele mai corupte din Europa şi că numeroşi politicieni sunt anchetaţi sau judecaţi pentru astfel de fapte. 
Euronews: „Noul guvern de stânga al României a dezincriminat un număr de abuzuri, inclusiv unele cazuri de abuz de putere, în cel mai important pas înapoi făcut de fostul stat comunist în domeniul reformei anticorupţie, de când a aderat la Uniunea Europeană. România este unul dintre cele mai corupte state europene, cu multe cazuri de abuz de putere în domeniul administraţiei”.
 
Financial Times titrează: „Protestele izbucnesc în România, după manevra ce ameninţă eforturile anticorupţie”. Cotidianul financiar pune accent pe eforturile anticorupţie care s-au făcut în ultimii ani în România, în special graţie DNA, care a pus sub acuzare mai mulţi înalţi demnitari. 
 
Posturile de radio Vocea Americii şi Deutsche Welle publică pe site-urile lor sinteze cu informaţiile transmise de agenţiile de presă, pe aceeaşi idee a luptei anticorupţie care primeşte o lovitură, dar menţionează totodată că măsura îi nemulţumeşte pe oameni, care au ieşit pe stradă să protesteze în ciuda orei târzii.

RTBF, unul dintre cele mai mari posturi TV din Belgia, transmite că s-au făcut modificări ale Codului Penal din care au de câştigat politicienii şi aminteşte de reacţia vehementă a străzii şi protestele din miez de noapte. 

Despre proteste a scris şi agenţia de ştiri a Kremlinului, Sputnik, prin filiala sa de la Chişinău. Jurnaliştii au notat că oamenii adunaţi în faţa Guvernului au cerut demisia Executivului şi alegeri anticipate.

Şi vecinii bulgari scriu despre protestele „masive” din România la care s-a cerut demisia guvernului.  Modificarea legislaţiei va afecta peste 2.100 de cazuri aflate sub investigare şi intervine în condiţiile în care foşti oficiali de la PSD, partidul aflat la guvernare, inclusiv liderul Liviu Dragnea, sunt puşi sub acuzare pentru abuz de putere, scrie site-ul de ştiri Novinite.com.

Vestea a ajuns şi pe continentul asiatic. Agenţia chineză Xinhua scrie că guvernul român a modificat în mod neaşteptat codul penal redefinind şi dezincriminând parţial abuzul de putere.  „Ordonanţa intră în vigoare imediat, chiar şi pentru cazurile aflate pe rol, pentru că legea penală în România stipulează că se aplică cele mai favorabile dispoziţii atunci când se judecă dosare”, arată agenţia Xinhua. Organul de presă oficial al puterii de la Beijing menţionează inclusiv faptul că decizia guvernului a scos inediat oameni în stradă nu numai la Bucureşti, ci în toate oraşele mari. Depeşele agenţiilor de presă au fost publicate şi de ziare din India.