Theresa May insistă că problema frontierei irlandeze va fi soluţionată în negocierile privind relaţiile comerciale cu UE

Theresa May insistă că problema frontierei irlandeze va fi soluţionată în negocierile privind relaţiile comerciale cu UE
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa.com 06.12.2017 23:27
Premierul britanic Theresa May a discutat miercuri cu lidera Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), Arlene Foster, în urma eşecului ajungerii la un acord cu privire la frontiera irlandeză post-Brexit, insistând că această chestiune trebuie să aştepte până la începerea negocierilor privind viitoarele relaţii comerciale între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, potrivit dpa.

Răspunzând întrebărilor din partea parlamentarilor britanici, Theresa May nu a comentat cu privire la convorbirea telefonică avută cu Arlene Foster, dar a spus că problema frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord va fi finalizată doar când negocierile privind Brexitul vor intra în faza a doua, şi anume atunci când va fi negociat un acord comercial cu UE.

Şefa executivului de la Londra a fost întrebată dacă poate garanta că nu vor exista bariere constituţionale, politice, economice sau normative între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit după Brexit.

''Răspunsul simplu este 'da' '', a replicat May. Ea a promis să respecte 'integritatea constituţională şi piaţa internă ale Regatului Unit'.

În ceea ce-l priveşte, premierul irlandez Leo Varadkar a afirmat că a doua fază a negocierilor privind Brexitul ar putea începe luna viitoare dacă nu se ajunge la un acord în această săptămână.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie nu au reuşit să ajungă luni la un acord în negocierile privind Brexitul. Rămân diferenţe de opinie asupra a 'două sau trei chestiuni', a recunoscut premierul britanic Theresa May la finalul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consacrată discutării a trei dosare esenţiale în negocieri — 'factura' divorţului dintre Londra şi UE, drepturile cetăţenilor post-Brexit şi gestionarea frontierei irlandeze după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Juncker şi-a exprimat totuşi speranţa că se va ajunge la un acord 'în cursul acestei săptămâni', ceea ce i-ar permite să-l prezinte la Summitul UE din 14-15 decembrie de la Bruxelles.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI