Proiectul, care le-ar permite liderilor religioşi să supervizeze contracte de căsătorie şi să oficieze mariaje între copii, a declanşat demonstraţii publice ale unor asociaţii pentru drepturile femeii şi activişti din Irak.

„Băieţii şi fetele din Irak, deja victime ale abuzurilor grave rezultând din ani de conflict, se află acum în pericol să le fie răpită copilăria. Guvernul Irakului trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja fiecare copil prin prevenirea adoptării unor politici care pot dăuna copiilor deja expuşi unui conflict armat”, a declarat Virginia Gamba, reprezentantul special al ONU pentru copii şi conflicte armate.

Potrivit UNICEF şi organizaţiei caritabile internaţionale 'Girls Not Brides', aproximativ una din cinci fete din Irak se căsătoreşte înainte de a împlini 18 ani. În această ţară, vârsta legală de căsătorie este de 18 ani, dar fetele se pot căsători de la 15 ani cu consimţământul părinţilor.

'Girls Not Brides' afirmă că, la nivel mondial, în fiecare an 15 milioane de fete se căsătoresc înainte de a împlini 18 ani.

Proiectul din Irak, despre care opozanţii spun că ar permite căsătoria copiilor de la vârsta de 9 ani sau la pubertate în unele secte religioase, a primit acordul de principiu al Consiliului Reprezentanţilor, legislativul ţării, potrivit presei locale.

Proiectul de amendare a legii statutului personal ar putea alimenta luptele interne într-o ţară confruntată cu urmările Statului Islamic şi cu violenţe sexuale legate de război, au subliniat Virginia Gamba şi Pramila Patten, reprezentantul special al ONU în problema violenţei sexuale în conflicte.