Acuzaţiile generalului Valeri Gherasimov, făcute prin intermediul unui ziar rus, au în centru o bază militară a Statelor Unite, aflată în punctul de frontieră Tanf, între Siria şi Irak.

Rusia susţine că baza americană acţionează în mod ilegal, iar zona din jurul ei permite militanţilor să opereze fără obstacole.

Stat Islamic a pierdut anul acesta majoritatea teritoriilor pe care la deţinea în Siria şi Irak, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că principala etapă a luptei cu Stat Islamic din Siria s-a încheiat.

Statele Unite susţin că baza de la Tanf este o una temporară, folosită pentru formarea forţelor aliate care să participe în lupta împotriva organizaţei teroriste Stat Islamic. SUA au respins afirmaţiile similare din trecut, spunând că Washingtonul se declară hotărât să combată terorismul din Siria.

Cu toate acestea, Gherasimov a declarat într-un interviu, miercuri, că SUA folosesc baza de la Tanf pentru a antrena foşti militanţi Stat Islamic, cunoscuţi acum drept Noua Armată Siriană. Oficialul militar din Rusia susţine că sateliţii şi dronele ruse au observat brigăzi de militanţi în zonă.

"În realitate, sunt antrenaţi acolo", susţine Gherasimov, declarând că un număr mare de foşti membri Stat Islamic sunt, de asemenea, antrenaţi şi în baza americană de la Shadidi.

"Practic fac parte din Stat Islamic. Dar după ce îşi termină treabă îşi schimbă numele şi locaţia. Misiunea lor este să destabilizeze situaţia", a mai adăugat oficialul rus.

Rusia a retras o mare parte din trupele deţinute în Siria, însă Gherasimov susţine că Moscova păstrează o bază aeriană şi o navă pentru a face faţă eventualelor situaţii de criză.