Parlamentul urmează să dezbată amendamentele convenite de preşedintele Andrzej Duda şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ) la două controversate proiecte de lege, după ce în mod neaşteptat şeful statului s-a opus în iulie, prin veto, propunerilor originale, în urma unor ample proteste la nivel naţional şi a atenţionărilor din partea aliaţilor occidentali privind politizarea instanţelor.

Cele 28 de organizaţii semnatare ale protestului, printre care se numără Amnesty International, Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului şi Fundaţia Batory, au spus că propunerile conferă parlamentului aproape mână liberă în stabilirea componenţei Curţii Supreme şi în modul de alegere a judecătorilor şi „încalcă grav” Constituţia.

„Introducerea acestor amendamente va însemna că Polonia va înceta cu siguranţă să mai fie un stat de drept şi o democraţie. Solicităm oprirea imediată a discuţiilor parlamentare (asupra proiectelor de lege) şi cerem începerea unor consultări publice extinse asupra acestui subiect”, au subliniat organizaţiile într-o petiţie.

PiS, formaţiune politică eurosceptică, spune că schimbarea sistemului judiciar este necesară deoarece instanţele sunt lente, ineficiente şi blocate în mentalitatea din perioada comunistă.

Andrzej Duda, aliat al PiS, a avut confruntări cu partidul după ce s-a opus schimbărilor, atunci când a spus că proiectele de lege conferă prea multă putere unui singur partid şi ministrului justiţiei.

Însă redactarea amendamentelor s-a făcut în secret, iar schimbările au fost criticate de ONU şi Comisia Europeană, care spun că acestea ar putea dăuna sistemului judiciar al Poloniei.

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS şi cel mai influent politician polonez, s-a întâlnit în privat cu Duda de mai multe ori pentru discuţii. Detaliile despre întâlnire au fost ţinute la secret şi nu se ştie la ce consens s-a ajuns.

„Preşedintele ne dă ceva speranţă că legea fundamentală nu va fi încălcată continuu. Pentru un moment am sperat că va fi un progres, dar s-a dovedit că nu este aşa”, a spus Irena Kaminska, judecătoare şi membru al asociaţiei judecătorilor, Themis.

PiS are majoritate în parlament, iar dacă proiectele de lege vor trece, acest lucru ar putea deschide calea pentru mai multe reforme introduse de această formaţiune politică.

Marcin Matczak, din partea Fundaţiei Batory din Varşovia, a spus că acest lucru ar putea duce la schimbări în sistemul electoral, oferind PiS dominaţie totală.

„După ce legile (privind instanţele) vor fi implementate, guvernul va putea să conducă etern. Nu va mai fi nimeni care să ne apere”, a mai spus el.