''Am notificat astăzi toate autorităţile locale din Scoţia pentru a le semnala că moratoriul rămâne în vigoare pe termen nedefinit'', a explicat Paul Wheelhouse, ministrul energiei în guvernul regional, în faţa Parlamentului din Edinburgh. Scoţia a iniţiat, la începutul anului 2015, un moratoriu temporar privind extracţia prin fracturare hidraulică.

''Aceasta decizie înseamnă că fracturarea hidraulică nu va mai fi folosită în Scoţia'', a subliniat ministrul, adăugând că măsurile luate vor fi ''suficiente pentru interzicerea eficientă a extracţiei de petrol şi gaze nonconvenţionale în Scoţia''.

Hotărârea trebuie să mai primească şi acordul Parlamentului regional, dar acest lucru nu va pune probleme în contextul în care executivul condus de Partidul Naţional Scoţian deţine majoritatea, iar Partidul Laburist şi Partidul Verde sunt în favoarea interdicţiei.

Pentru a-şi argumenta decizia, Wheelhouse aduce în sprijinul său concluzia unei anchete ample realizată în rândul populaţiei din regiunile unde solul conţine hidrocarburi. Peste 99% dintre cetăţeni s-au declarat împotriva fracturării hidraulice.

Ministrul a precizat că folosirea acestei tehnici va duce la mărirea cantităţii de gaze cu efect de seră, ceea ce ar putea pune în pericol îndeplinirea obiectivele de reducere a emisiilor convenite în cadrul acordurilor internaţionale pentru limitarea încălzirii globale.

Procedeul fracturării hidraulice constă din crearea de fisuri subterane şi infiltrarea unui lichid format din apă, nisip şi substanţe chimice pentru a permite extracţia gazelor din roci.