Abdurasul Juraboev, 27 de ani, rezident în Brooklyn, făcea parte împreună cu un alt concetăţean, Azizjon Rakhmatov, dintr-un grup de cinci simpatizanţi ai SI arestaţi la New York şi în împrejurimile acestuia în februarie 2015.

Cei doi au fost acuzaţi de asemenea că ar fi intenţionat să plaseze o bombă la Coney Island, o plajă foarte populară din Brooklyn, sau să-l asasineze pe preşedintele american Barack Obama în cazul că nu vor reuşi să se alăture combatanţilor SI din Siria, potrivit procurorului.

Juraboev cumpărase un bilet de avion pentru a pleca, în martie 2015, la Istanbul, dar el a fost oprit înainte.

"Graţie eforturilor forţelor de ordine, acuzatul a fost arestat la aeroportul JF Kennedy (din New York) înainte ca planurile sale să se concretizeze şi, prin această sentinţă, va da socoteală", a salutat procurorul, într-un comunicat, decizia instanţei, subliniind că "stăvilirea fluxului de combatanţi străini şi apărarea naţiunii noastre în faţa ameninţării teroriste rămân principale priorităţi".

Autorităţile americane au explicat că au detectat această celulă după ce Abdurasul Juraboev şi-a comunicat intenţiile de a ataca pe teritoriul SUA, pe un site de propagandă al SI, în limba uzbecă.

El a pledat vinovat, la câteva luni după arestarea sa, în ce priveşte acuzaţia de conspiraţie pentru a ajuta material o organizaţie teroristă, o infracţiune care l-a expus unei pedepse maxime de 15 ani de închisoare.După ce îşi va ispăşi pedeapsa, guvernul american intenţionează să solicite expulzarea sa în Uzbekistan, a precizat procurorul.