Cunoscutul sociolog Zygmunt Bauman a murit la vârsta de 91 de ani

Cunoscutul sociolog Zygmunt Bauman a murit la vârsta de 91 de ani
Sursa: www.agerpres.ro Foto: El País 09.01.2017 21:02
Zygmunt Bauman, unul dintre cei mai importanţi şi mai prolifici sociologi europeni din ultimele decenii, ale cărui lucrări au explorat teme precum fluiditatea identităţii în lumea modernă, Holocaustul, consumerismul şi globalizarea, a murit luni la vârsta de 91 de ani.

Autor a peste 50 de cărţi, Bauman a decedat la casa sa din Leeds, Anglia, înconjurat de familie, a precizat Anna Zejdler-Janiszewska, profesoară de filosofie la Varşovia şi prietenă a lui Bauman, care a primit vestea de la soţia acestuia.

Renumit pentru o abordare care a încorporat filosofia şi alte discipline, Bauman a fost o voce morală puternică care a sprijinit cauza celor săraci într-o lume afectată de globalizare. Indiferent dacă a scris despre Holocaust sau despre globalizare, Bauman s-a concentrat asupra modalităţilor prin care oamenii îşi pot construi o viaţă demnă, cu ajutorul deciziilor de natură etică.

Născut în 1925 la Poznan într-o familie de evrei polonezi, Bauman a studiat sociologia, apoi filosofia, la Universitatea din Varşovia şi a predat în acest loc până în 1968, atunci când regimul comunist a demarat o campanie antisemită. Bauman şi-a pierdut atunci slujba şi a fost expulzat din ţară, alături de familie, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte mii de evrei polonezi.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP