Sakine Cansiz, fondatoare a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) la începutul anilor 80 ai secolului trecut, şi alte două femei kurde au fost găsite moarte în Centrul Kurd de Informaţii din Paris, în ianuarie 2013, toate fiind împuşcate de la mică distanţă. 

Circa 5.500 de oameni, potrivit estimărilor poliţiei, au mărşăluit sâmbătă în centrul Parisului, cerându-le autorităţilor franceze să descopere cine s-a aflat în spatele uciderii celor trei femei. „Vom continua să protestăm până când se va face dreptate", a declarat televiziunii Reuters activista kurdă Nursel Kilic. 

Procesul principalului suspect, cetăţeanul turc Omer Guney, în vârstă de 34 de ani, urma să înceapă la 23 ianuarie. Dar Guney - care a susţinut că este nevinovat - a murit luna trecută din cauza unei tumori pe creier. Surse judiciare au declarat că se crede că Guney ar fi acţionat la instrucţiunile unor persoane din Turcia. 

Turcia a negat orice implicare în aceste crime, sugerând în schimb că au avut legătură cu disputele interne din PKK, care luptă de 30 de ani pentru autonomia kurzilor faţă de Turcia. PKK este considerată organizaţie teroristă de către Turcia, SUA şi UE.