Mihail Gorbaciov: Astăzi pericolul nuclear pare din nou real

Mihail Gorbaciov: Astăzi pericolul nuclear pare din nou real
Sursa: jurnal.md/Mediafax Foto: AP 27.01.2017 17:01
Mihail Gorbaciov, fost lider sovietic, a solicitat preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi omologului său american, Donald Trump, să denunţe războiul nuclear în contextul unei noi curse a înarmării si militarizarii, informează The Independent.

Gorbaciov, în vârstă de 85 de ani, care a fost cel de-al optulea şi ultimul lider al Uniunii Sovietice şi Partidului Comunist, a afirmat că pare ”că lumea se pregăteşte de război”.

Fostul politician a făcut aceste afirmaţii pentru revista Time, înaintea întrevederii Theresei May cu preşedintele Donald Trump.

”Lumea de astăzi este copleşită de probleme. Decidenţii politici par a fi confuzi şi în pierdere”, a spus acesta.

”Dar nicio problemă nu este mai urgentă atăzi decât militarizarea politicii şi noua cursă a înarmării. Anularea şi reversarea cursei nimicitoare trebuie să fie prioritatea noastră maximă. Situaţia curentă este mult prea periculoasă”, a adăugat Gorbaciov.

El vorbeşte despre consolidarea capacităţilor militare ale NATO în Europa, cum bugetele de stat se luptă cu finanţarea nevoilor esenţiale ale populaţiilor deşi cheltuielile militare cresc, dar şi despre submarine ale căror serii de focuri ar fi capabile să devasteze jumătate de continent.

”Politicienii şi liderii militari se exprimă într-un mod beligerant, iar doctrinele de Apărare sunt tot mai periculoase. Comentatorii şi personalităţile de televiziune se alătură corului războinic. Totul pare ca şi cum lumea se pregăteşte pentru un război”, a mai spui Gorbaciov.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI