Nicola Sturgeon: Scoţia trebuie să aibă opţiunea independenţei dacă îi sunt ignorate opiniile despre Brexit

Nicola Sturgeon: Scoţia trebuie să aibă opţiunea independenţei dacă îi sunt ignorate opiniile despre Brexit
Sursa: www.agerpres.ro Foto: spectator.co.uk 17.01.2017 21:17
Planul guvernului britanic de ieşire din Uniunea Europeană este catastrofal din punct de vedere economic, iar Scoţia trebuie să aibă opţiunea de a vota pentru independenţă dacă opiniile sale cu privire la Brexit sunt respinse, a declarat marţi şefa guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, transmite Reuters.

Primul ministru scoţian a făcut aceste remarci după ce premierul britanic Theresa May a declarat într-un aşteptat discurs că Marea Britanie va părăsi piaţa unică şi va impune limite imigraţiei.

Sturgeon a subliniat că scoţienii, care au votat cu o majoritate clară împotriva ieşirii din Uniunea Europeană la referendumul din iunie anul trecut, vor fi probabil şi mai favorabili independenţei. Ea a precizat că a prezentat guvernului britanic o serie de propuneri cu privire la poziţia Scoţiei, inclusiv cu opţiunea menţinerii de către aceasta a legăturilor cu piaţa unică europeană din interiorul Marii Britanii. Mulţi consideră că aşa ceva ar fi greu de pus în practică, însă guvernul scoţian susţine că, în condiţiile în care Brexit-ul este un fapt fără precedent, este nevoie de o abordare creativă.

Nicola Sturgeon a insistat că doreşte dovezi că guvernul de la Londra ia în seamă vocea Scoţiei. "Guvernul britanic nu poate fi lăsat să ne scoată din UE şi de pe piaţa unică, fără a ţine cont de impactul asupra economiei noastre, a locurilor noastre de muncă, nivelului de trai şi reputaţiei noastre de ţară deschisă, tolerantă, fără ca Scoţia să poată alege între aceasta şi un alt fel de viitor", a declarat şefa guvernului scoţian.

În ce o priveşte, Ruth Davidson, lidera din Scoţia a Partidului Conservator, din care face parte şi Theresa May, a apreciat că Sturgeon ar trebui să revizuiască tonul ameninţărilor cu independenţa. "Partidul naţional scoţian (al Nicolei Sturgeon) ar trebui să aibă eleganţa de a accepta faptul că multe dintre propriile sale solicitări — inclusiv protecţia drepturilor muncitorilor, protecţia drepturilor cetăţenilor UE în Marea Britanie şi cooperarea transfrontalieră pentru combaterea crimei organizate — au fost recunoscute de guvernul britanic", a notat Davidson.

Reprezentanţi ai guvernului scoţian urmează să se întâlnească joi la Londra cu omologi britanici în cadrul negocierilor cu privire la Brexit.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI