Deţinutul cel mai supravegheat din Franţa de la încarcerarea lui, în 27 aprilie 2016, la Fleury-Merogis (sudul Parisului), Salah Abdeslam refuză în continuare să facă declaraţii judecătorilor.

„Însă într-o scrisoare nedatată, adăugată la dosarul de instrucţie la 11 octombrie (2016), el se arată pentru prima dată destul de elocvent", notează Liberation, publicând in extenso fragmente din această scrisoare, cu tot cu greşeli de ortografie.

Scrisoarea începe astfel: „Îţi scriu fără să ştiu de unde să încep, am primit toate scrisorile tale şi nu aş putea spune dacă îmi face plăcere sau nu, dar ceea ce este sigur este că ele îmi permit să petrec ceva timp în lumea exterioară". Cu un scris mic şi regulat, subliniază Liberation, Salah Abdeslam continuă: „Mai întâi, nu-mi este frică să scot la iveală ceva din mine pentru că nu mi-e ruşine de ceea ce sunt şi apoi ce s-ar putea spune mai rău decât ceea ce s-a spus deja".

„Tu eşti sinceră şi la fel voi fi şi eu, iar dacă te întreb despre intenţiile demersului tău este pentru a mă asigura că nu mă iubeşti ca şi cum aş fi „un star sau un idol', pentru că primesc mesaje de acest gen şi nu sunt de acord, deoarece singurul care merită să fie adorat este Allah, Stăpânul universului", scrie el.

Potrivit Liberation, Abdeslam este destinatarul a numeroase misive. Un bun cunoscător al dosarului, contactat de Liberation, confirmă: „Catolicii îi scriu să-l întrebe despre credinţa lui, femeile îşi strigă iubirea faţă de el şi îi spun că vor să aibă un copil cu el, avocaţii îşi propun serviciile, nu se mai termină”. Totuşi, Abdeslam nu i-a răspuns decât acestei femei, a cărei ultimă scrisoare a fost expediată din departamentul Cote-d'Or, vestul Franţei. În pofida numeroaselor încercări ale cotidianului francez de a afla cine este femeia, mai multe surse judiciare au declarat pentru Liberation că nu ştiu absolut nimic despre această femeie misterioasă şi nu sunt în măsură să-i confirme identitatea.

„Nu caut nici să mă ridic pe pământ, nici să semăn dezordine, nu vreau decât reformă, eu sunt musulman, adică supus al lui Allah. Eşti tu supusă? Dacă nu, atunci grăbeşte-te să te supui. Nu asculta oamenii, ci mai degrabă cuvintele Stăpânului tău. El te va ghida", mai scrie Abdeslam în scrisoarea sa.

Interceptarea acestei scrisori a survenit la 11 octombrie 2016, cu o zi înainte ca avocaţii Frank Berton şi Sven Mary să anunţe că renunţă să-l mai apere, împiedicaţi să acţioneze de muţenia lui Abdeslam, comentează Liberation.