Aceste brăţări din hârtie laminată cu un cod de bare care poate fi citit cu un smartphone furnizează identitatea, naţionalitatea, locul de cazare la Mecca, contactele grupului căruia îi aparţine pelerinul, precum şi toate informaţiile înregistrate în timpul acordării vizei, a declarat pentru AFP Issa Rawas, secretar adjunct al Ministerului saudit pentru hajj.

„Scopul este de a-i echipa pe toţi pelerinii'' care vin din străinătate, adică mai mult de 1,4 milioane de persoane, a spus el, fără a specifica numărul de brăţări deja emise.

În mulţimea care trece zi şi noapte prin Marea Moschee şi în împrejurimi, jurnaliştii AFP au văzut mulţi pelerini purtând brăţări. Dar unele sunt de fapt furnizate de agenţii de voiaj şi nu conţin informaţiile înregistrate de brăţările ministerului.

La 24 septembrie 2015, în timpul pelerinajul anterior la Mecca, o busculadă gigant a costat viaţa a cel puţin 2.297 de persoane, potrivit datelor compilate din bilanţurile furnizate de guvernele străine. Unele au avut dificultăţi în identificarea victimelor. Autorităţile saudite au raportat un bilanţ de 769 morţi în această tragedie, cu cele mai multe victime din istoria Hajj.