Mir Quasem Ali, bogat om de afaceri şi finanţator al partidului Jamaat-e-Islami, a fost declarat vinovat de către un controversat tribunal de război pentru crime comise în timpul războiului de independenţă din 1971 cu Pakistanul. Execuţia sa dă o serioasă lovitură partidului islamist.

Acest bărbat în vârstă de 63 de ani a fost spânzurat într-o închisoare de maximă securitate din Gazipur, la 40 de kilometri nord de Dhaka. Poliţia a luat „cele mai severe măsuri de securitate", mobilizând o mie de poliţişti înainte de execuţie de teama violenţelor.

Şase lideri ai opoziţiei, toţi din partidul Jamaat-e-Islami, au fost executaţi până în prezent pentru crime de război, după ce guvernul condus de premierul Sheikh Hasina a înfiinţat acest controversat tribunal în 2010.

Potrivit acuzării, Mir Quasem Ali a fost unul dintre şefii miliţiei propakistaneze al-Badr în sudul ţării în timpul războiului, înainte de a deveni om de afaceri.

După ce Curtea Supremă a Bangladeshului i-a respins marţi recursul, Mir Quasem Ali a refuzat să ceară graţierea prezidenţială, care ar fi necesitat o recunoaştere a vinovăţiei.

„El a susţinut mereu că este nevinovat", a declarat una dintre fiicele sale, Tahera Tasnim, adăugând că tatăl ei a acuzat "acest guvern represiv că îi ucide pe liderii islamişti pentru a suprima islamul din societate şi din ţară".

Un grup de experţi în drepturile omului ai Naţiunilor Unite au solicitat săptămâna trecută autorităţilor din Bangladesh să anuleze condamnarea la moarte a lui Mir Quasem Ali şi să îl judece din nou potrivit normelor internaţionale.

„Execuţia lui Mir Quasem Ali, după un proces a cărui echitate a fost pusă sub semnul întrebării de ONU, nu va face dreptate poporului din Bangladesh", a comentat directorul organizaţiei Amnesty International pentru Asia de Sud, Champa Patel.