Obiectivul exerciţiului Colibri, care se desfăşoară până miercuri în regiune, este de a 'face schimb de experienţă specifică domeniului trupelor aeropurtate' şi de a 'reuşi să efectueze operaţiuni comune cu aliaţii', cu scopul de a demonstra că unităţile pot să interacţioneze pentru a controla o zonă de conflict, a explicat presei un purtător de cuvânt militar.

Brigada a 11-a de paraşutişti (BP 11), cu baza la Toulon, figurează printre participanţii la a 48-a ediţie a acestui exerciţiu care se desfăşoară sub comandament francez, alături de LuftlandeBrigade 1 din Germania, Airborne 173 din SUA, BRIPAC din Spania şi Air Assault Brigade 16 din Regatul Unit.

Sub un cer noros, 400 de paraşutişti au sărit duminică din avioane de transport tactice franceze şu americane — Transal, Casa şi Hercule — deasupra zonei operaţiunii aeropurtate, unde fusese reconstituit un sat de campanie, cu cafenea, oficiu poştal şi alte utilităţi, potrivit constatării unui fotoreporter al AFP.

Militarii — în ţinută de camuflaj şi machiaţi corespunzător — au susţinut o luptă, cu focuri de arme cu gloanţe oarbe şi lansatoare de grenade de antrenament, pentru a cuceri satul, apărat de forţe inamice, interpretate de militari francezi.

Exerciţiul urmează să continue cu paraşutări de echipamente militare, mortiere, vehicule, muniţii şi hrană.

Colibri este un exerciţiu de antrenament interaliat care datează din 1962, fiind aplicat iniţial în comun doar de Germania şi Franţa.