Jens Laerke, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea problemelor umanitare (OCHA), a afirmat că pregătirile pentru transportul noilor ajutoare au fost reluate.

ONU a afirmat că va desfăşura propria anchetă cu privire la bombardarea unei misiuni umanitare luni, în oraşul Alep (nordul Siriei).

Un acord de încetare a focului mediat de SUA şi Rusia a intrat în vigoare pe 12 septembrie, dar a fost încălcat după câteva zile, forţele proguvernamentale siriene şi opoziţia acuzându-se reciproc pentru acest lucru.

Moscova şi aliatul său Siria au respins acuzaţia conform căreia s-ar afla la originea atacului de la Alep asupra misiunii umanitare. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a calificat acuzaţiile drept o „provocare inacceptabilă” şi a subliniat că Rusia insistă pe o „anchetă cuprinzătoare şi imparţială”.

„Cred că trebuie să ne abţinem de la reacţii emoţionale şi de la comentarii publice imediate şi că mai întâi trebuie să investigăm şi să fim foarte profesionişti”, a declarat Lavrov în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Pe de altă parte, Uniunea Internaţională pentru Asistenţă medicală şi Organizaţii Umanitare (UOSSM) a anunţat că patru dintre membrii săi au fost ucişi şi o asistentă medicală a fost grav rănită, marţi seară, în urma bombardării unei echipe mobile a sa în cartierul Khan Touman din Alep.