Duminică după-amiază, în oraşul turistic Ayutthaya, situat la o oră de drum la nord de Bangkok, un vas cu peste o sută de persoane la bord s-a scufundat după ce s-a lovit de mal.

Pasagerii au fost surprinşi în interiorul navei foarte încărcate, care s-a scufundat la câteva zeci de centimetri de ţărm. În plin sezon al ploilor, fluviul este agitat de curenţi puternici şi de mii de ambarcaţiuni care circulă în fiecare zi.

„Numărul morţilor este acum confirmat la 15, 11 persoane fiind date în continuare dispărute", a declarat Rewat Prasong, guvernator adjunct al provinciei Ayutthaya. „Paisprezece persoane sunt spitalizate", a adăugat el, precizând că „operaţiunea de salvare a fost reluată luni dimineaţa pentru a găsi persoanele dispărute".

Potrivit autorităţilor, victimele sunt cetăţeni thailandezi, niciun turist străin neaflându-se la bordul navei.

„Căpitanul navei va fi urmărit penal pentru conducere neglijentă şi pentru nerespectarea regulilor de navigaţie", a indicat Sudhi Puengpikul, şeful poliţiei din Ayutthaya. Nava era prevăzută să transporte 50 de persoane, iar la bord se aflau peste 100, a adăugat el.

Accidente de acest gen sunt foarte frecvente în Thailanda, regulile de securitate fiind adesea încălcate prin nave supraîncărcate, lipsa vestelor de salvare, navigatori care îşi conduc vasele la întâmplare.

Ayutthaya, fondată în 1350, a fost una din capitalele regatului Siam, fostul nume al Thailandei. În cursul vârstei sale de aur, oraşul avea trei palate şi peste 400 de temple, înainte de a cădea în secolul al XVII-lea în mâinile birmanezilor, care l-au distrus aproape integral.

Milioane de turişti îl vizitează în fiecare an. În 2015, aproape 30 de milioane de persoane au vizitat Thailanda, un nou record pentru ţară, care atrage tot mai mulţi chinezi. Turismul reprezintă circa 10% din PIB-ul regatului thailandez.