O lovitură aeriană la Jebel Tharda, în apropierea aeroportului Deir al-Zor, sâmbătă la ora locală 17 (14.00 GMT), ar fi ucis mai mulţi soldaţi sirieni care se pregăteau să atace gruparea Stat Islamic (SI), ceea ce ar reprezenta o „dovadă concludentă" că SUA şi aliaţii lor susţin forţele jihadiste, se afirmă într-un comunicat al armatei siriene.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, care lucrează cu numeroşi observatori pe teren în Siria, a confirmat iniţial moartea a 30 de soldaţi sirieni în urma atacului aerian şi a precizat că şi aviaţia militară a Rusiei a bombardat aceeaşi zonă, simultan cu coaliţia internaţională condusă de SUA. Ulterior, OSDO a revizuit bilanţul la peste 80 de morţi şi a precizat că s-a deschis astfel calea pentru cucerirea poziţiei de la Jebel Tharda de către SI.

Rusia, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul Igor Konashenko, a anunţat 62 de morţi şi aproximativ 100 de răniţi în rândul trupelor siriene, ca urmare a patru atacuri aeriene ale coaliţiei, lansate din Irak. Dacă a fost vorba de o greşeală, aceasta constituie o dovadă a refuzului Statelor Unite de a-şi coordona cu Rusia acţiunile în Siria, susţine Moscova.