„Armistiţiul este respectat, în pofida unor încălcări. Până în prezent, el a asigurat protecţia sirienilor care au plătit un preţ mare'', a declarat directorul OSDO, Rami Abdulrahman.

De la declanşarea războiului în Siria în 2011, OSDO estimează că 301.781 de persoane au fost ucise. Mai mult de jumătate din populaţia Siriei de 22,4 milioane de locuitori de dinainte de război a fost strămutată, inclusiv aproape cinci milioane de refugiaţi peste hotare.

Gruparea extremistă Stat Islamic şi combatanţii afiliaţi reţelei Al Qaida nu fac parte din armistiţiu. Deseori, militanţii care au legături cu Al-Qaida luptă alături de rebeli împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, complicând şi mai mult armistiţiul.

„Sunt greu de acceptat un amestec continuu şi o cooperare între opoziţie şi o organizaţie cum este Al-Qaida în Siria'', a declarat marţi seara un înalt oficial american, adăugând că mişcarea rebelilor ar trebui ''să se distanţeze'' dacă vrea ca armistiţiul să dureze.

Potrivit activiştilor din oraşul Alep (est), aflat sub controlul rebelilor, atmosfera de calm prevalează, dar oamenii aşteaptă ca agenţiilor de ajutor să li se permită accesul.

„Oamenii aşteaptă nerăbdători să intre în Alep ajutoare în alimente şi medicamente'', a declarat pentru DPA Omar al Arab, un activist din Alep. Între 250.000 şi 275.000 de persoane din estul Alepului sunt private de asistenţă de la începutul lunii iulie, potrivit ONU.

Oficiali ai ONU spun că ei aşteaptă încă „undă verde'' pentru a demara operaţiunea. Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat marţi presei la Geneva că ONU aşteaptă în continuare o autorizaţie din partea guvernului sirian pentru a acorda ajutor.

La rândul său, guvernul sirian a afirmat că nu va permite un ajutor neautorizat din Turcia, un susţinător puternic al rebelilor.