Mitingul neautorizat a avut loc sub sloganul „Cerem alegeri reale”. Apelul la proteste a fost făcut de liderul Partidului Social Democrat din Belarus ( „Narodnaia Hramada”), candidatul la funcţia de preşedinte în 2010, fostul deţinut politic Mikalai Statkevici.

Protestatarii afirmă că alegerile au fost fraudate, iar parlamentari numiţi de facto de către executiv. Totodată, ei susţin că alegatorii au ignorat alegerile, pentru că mai mult de jumătate dintre alegători nu s-au prezentat la vot. Manifestanţii au cerut „noi alegeri reale” şi posibilitatea ca toţi candidaţii să-şi poată transmite poziţia. Revendicarea principala însă a fost un mecanism transparent de numărare a voturilor.

Anterior s-a raportat că doi candidaţi din partea partidelor de opoziţie au câştigat locuri în Parlamentul Republicii Belarus. Deputaţii din partea opoziţie au fost aleşi în Parlament pentru prima dată în 20 de ani.

Parlamentul este însă dominat de reprezentanţi ai Partidului Comunist din Belarus, Partidului Patriotic şi al Partidului Republican al Muncii şi Justiţiei.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, prezenţa la vot a fost de 74.32%.