Într-un interviu, ministrul a declarat că ţara sa nu doreşte să se abată de la cursul procesului Naţiunilor Unite, care, potrivit declaraţiei experţilor, poate dura mai multe decenii. „Trebuie să se aplice normele internaţionale. Aceasta este calea dreaptă de urmat”, a spus Jensen.

„Posibil e prea devreme să spunem că putem face acest lucru într-un cadru bilateral. Nu ştim despre Canada. Ei pot spune: „Hei, voi împărţiţi partea noastră de lume”, a adăugat ministrul.

Săptămâna trecută, ministrul rus al resurselor naturale, Serghei Donskoi, a declarat că Rusia depune eforturi pentru ca cererea sa, depusa la Organizaţia Naţiunilor Unite, pentru extinderea platoului arctic, sa fie examinata în vara lui 2017. Potrivit acestuia, o cerere similară a trimis ONU şi Danemarca.

Donskoi a declarat că, „în acest context, trebuie luată în considerare propunerea ca, în toamna acestui an, să se demareze consultări bilaterale cu partea daneză cu privire la problema semnării unui acord preliminar privind delimitarea secţiunilor adiacente ale platoului continental din Oceanul Arctic”.

Rusia cere ONU sa-i acorde în zona arctică o suprafaţă de 1,2 milioane de kilometri pătraţi, care, potrivit experţilor, ar conţine 5 miliarde de tone de hidrocarburi şi alte resurse naturale.