Lupte intense au avut loc în ultimele săptămâni în acest oraş şi în împrejurimile lui, divizat între cartierele estice aflate în mâinile rebelilor şi cele vestice aflate sub controlul regimului, fiecare sector fiind aproape încercuit de tabăra adversă.

De asemenea, raidurile aviaţiei regimului de la Damasc şi ale aliatului rus al acestuia nu au încetat asupra cartierelor şi poziţiilor rebelilor, susţinuţi în luptă de jihadişti din gruparea Fateh al-Cham, ex-Frontul al-Nosra, care a renunţat la afilierea la Al-Qaida.

Într-un comunicat difuzat luni seara, coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria, Yacoub El Hillo, şi coordonatorul regional Kevin Kennedy au îndemnat la o 'pauză umanitară' în confruntări.

Potrivit ONU, două milioane de persoane „trăiesc de facto cu frica de a se afla sub asediu”, dintre care 275.000 sunt 'prinşi în estul oraşului Alep'.

Experţii estimează, la rândul lor, la 1,5 milioane numărul de locuitori din estul şi vestul oraşului Alep. Cel puţin 1,2 milioane se află în partea aflată sub controlul guvernului, în timp ce alţi circa 250.000 locuiesc în cartierele rebelilor.

În lupte au fost ucişi şi răniţi numeroşi civili, au fost puternic avariate spitale şi reţele electrice şi de alimentare cu apă din oraş.

Rebelii au cucerit sâmbătă o mare parte din cartierul guvernamental Ramoussa, la periferia oraşului Alep, ceea ce le-a permis să facă o joncţiune cu alte cartiere ale lor din est şi să decupleze principala cale de aprovizionare a cartierelor pro-regim. Însă forţele proguvernamentale au găsit o rută alternativă şi au reuşit să treacă în cartierele aflate sub controlul lor camioane cu ajutoare, via ruta din Castello, recucerit din mâinile rebelilor.

Cele două tabere mai reuşesc deocamdată să aducă hrană şi alte bunuri în sectoarele aflate sub controlul lor, însă aceste căi nu sunt suficient de sigure pentru a le permite civililor să le utilizeze.

'ONU este gata să ajute populaţia civilă din Alep, oraş deja unit în suferinţă', potrivit comunicatului. Însă ea „are nevoie de cel puţin de o încetare veritabilă a focului sau de pauze umanitare săptămânale de 48 de ore pentru a avea acces la persoane în nevoie (...) şi pentru reaprovizionarea stocurilor de alimente şi medicamente, care sunt la un nivel periculos de scăzut”.

„Atunci când tactica asediului este folosită în mod intenţionat pentru a-i priva pe oameni de hrană şi de alte bunuri esenţiale pentru supravieţuirea lor, ea constituie o crimă de război”, a mai subliniat ONU.

Conflictul din Siria, declanşat în 2011 după reprimarea manifestaţiilor paşnice împotriva regimului, a făcut până acum 290.000 de morţi, a dus la exodul a peste jumătate din populaţia acestei ţări şi a provocat o gravă criză umanitară.