Kremlinul l-a propus pe Mihail Babici pentru postul de ambasador al Rusiei la Kiev, dar un oficial al Ministerului de Externe ucrainean, Olena Zerkal, a declarat că a decis să nu ia în considerare propunerea.

"Felul în care a fost făcută propunerea a decis eliminarea acesteia din agendă", a afirmat aceasta într-un interviu televizat, fără a oferi alte informaţii în privinţa motivului pentru care candidatul rus este respins.

"Cred că respingerea nu va avea niciun impact. Ba mai mult, rolul fostului ambasador în construirea unor relaţii normale a fost minimal", a adăugat acesta.

Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat jurnaliştilor că respingerea nu era "o chestiune a candidaţilor sau un lucru concret, ci a formării unei dinamici pozitive în ceea ce se întâmplă în contextul agresivităţii ruse".

În anul 2014, în urma deteriorării relaţiilor dintre foştii aliaţi, Ucraina a înlocuit propriul ambasador la Moscova cu un reprezentat temporar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că va continua să-l prezinte pe Babici drept un posibil ambasador al Rusiei în Ucraina.

"Oricum, dacă Ucraina ia decizii pentru a reduce nivelul relaţiilor diplomatice şi consideră potrivită această variantă de a diminua relaţiile diplomatice, aceasta este decizia părţii ucrainene", a spus Peskov.

Kievul şi NATO au acuzat Rusia de susţinerea separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei cu trupe militare şi arme, alimentând un conflict în care au murit peste 9.400 de persoane. Kremlinul neagă orice fel de implicare.