Reţinerile au avut loc în mai multe puncte de pe insula Batam, de unde suspecţii intenţionau să lanseze o rachetă asupra complexului hotelier de lux Marina Bay Sans, din Singapore, a declarat directorul de presă al poliţiei indoneziene, Joey Boy.

Persoanele reţinute fac parte din gruparea Katibah Nusantara Lid Daulah Islamiya, o filială a Stat Islamic care operează în arhipelagul malaezian şi care a fost creată la 26 septembrie 2014, potrivit Şcolii de Studii Internaţionale S. Rajaratnam.

Şeful grupării se numeşte Abu Ibrahim al Indunisiy, cartierul general al organizaţiei se află în provincia Al-Hasaka (nord-estul Siriei), iar în Asia de Sud-Est operează prin intermediul unor comandouri, dintre care au fost identificate până acum cel puţin 30.

Indonezia, ţară în care musulmanii reprezintă 88% din populaţia de 250 de milioane de locuitori, a fost scena mai multor atacuri islamiste, dintre care cel mai grav a fost atentatul comis în insula turistică Bali, în anul 2002, soldat cu 202 morţi, în majoritate turişti străini.

Reuters relatează că autorităţile din Singapore au anunţat vineri că poliţia şi alte agenţii singaporeze au sporit măsurile de securitate la frontiere şi în interiorul ţării, după anunţul făcut de oficialităţile indoneziene. „MHA (Ministerul Afacerilor Interne) este la curent cu planurile pe care şi le făcuseră cei şase suspecţi de terorism arestaţi de autorităţile indoneziene”, a precizat ministrul într-o declaraţie de presă dată publicităţii vineri.

„Agenţiile noastre de securitate şi-au coordonat îndeaproape activitatea cu autorităţile indoneziene de la descoperirea acestui complot, în sensul monitorizării activităţile grupului şi a capturării celor implicaţi”, se mai menţionează în comunicat.

Singapore, stat multietnic, este considerat unul dintre cele mai sigure state din lume şi nu a fost niciodată ţinta vreunui atac din partea militanţilor islamişti.