Publicaţia notează că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, s-a lăudat despre cum este întărită militar graniţa cu Ucraina. Potrivit lui, din cauza faptului că „ameninţarea din Ucraina şi NATO este în creştere”, armata rusă a format în Districtul sudic patru noi divizii şi nouă brigăzi de armată. În plus, aproape de Ucraina, Moscova a decis să desfăşoare rachete „Iskander”.

Între timp, forţele navale din regiune au primit noi rachete „Bastion” şi „Bal”, precum şi rachete anti-aeriene S-400 „Taifun”.

În general, potrivit lui Şoigu, unităţile militare din Districtul de Sud au primit in ultimii doi ani circa patru mii de vehicule noi de luptă, aeronave şi diferite tipuri de rachete.

La rândul său, expertul militar Victor Murahovski notează că Şoigu minte atunci când spune despre cele patru noi divizii la graniţa cu Ucraina. Absolut noi sunt doar două: Divizia 150 Berlin-Idriţa, care şi-a moştenit numele de la acea unitate care, în urma cu 70 de ani, a ridicat steagul sovietic asupra Reichstag-ului, precum si Divizia de apărare anti-aeriană desfăşurată în Crimeea ocupată, care este dotată cu rachete S-400. Alte două sunt de fapt nişte divizii mai vechi, care, ca urmare a reformei militare lansate în 2008 de ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, au fost transformate în unităţi mixte autonome. Acum, statutul lor este schimbat din nou, Moscova încercând să desfăşoare forţele sale armate în direcţia Occidentului.

Kremlinul a abandonat în cele din urmă reforma lui Serdiukov, care încercă să pregătească Rusia pentru conflicte interne, în special în Caucazul de Nord sau Asia Centrală. Serdiukov a renunţat la divizii şi regimente. Unitatea principală de luptă a armatei ruse a fost brigada alcătuită din trei sau patru batalioane de infanterie motorizată, întărită cu propria artilerie, sisteme de comunicaţii, unitate de informaţii şi serviciile de logistică. Astfel de unităţi puteau acţiona în mod independent pe câmpul de luptă, fără să mai aştepte sosirea forţelor principale.

Dar astăzi, Rusia şi-a schimbat strategia sş se întoarce la divizii şi armate.

Despre modul în care Moscova construieşte în prezent „Frontul ucrainean” a scris în săptămânalul rusesc „Vedomosti” expertul militar din Moscova – Ruslan Puhov. El a reamintit faptul că la graniţa de nord a Ucrainei a fost desfăşurată cu un an în urmă Prima Armata de Tancuri. În sud, Rusia creează Armata a 20-a. De asemenea, Moscova intenţionează să creeze o a treia armată în regiune.

„Scopul acestor schimbări este clar: la graniţa cu Ucraina, unde în urmă cu trei ani nu erau trupe, partea rusă creează trei grupări armate majore pentru o ofensivă fulger pe direcţia Kiev, care este situat la numai 270 km de frontieră. Forţele din sud sunt pentru a crea un efect de menghina şi pentru încercuirea principalelor forţe ale armatei ucrainene pe malul stâng al Niprului”, – a spus Puhov.

Totodată, în ciuda a ceea ce spune Occidentul, mobilizarea forţelor armate ruseşti în apropiere de graniţa cu Ucraina nu este mult mai mare comparativ cu graniţele statelor baltice sau Polonia.

„În Regiunea Kaliningrad nu sunt încă desfăşurate Iskander. Există doar o brigadă de rachete – Brigada 152 – dotată cu vechituri de tip Tocika-U”, – adaugă Puhov.

Vinerea trecută, în buletinul militar care este difuzat în toate unităţile armate din Rusia s-a scris ca: „Rusia nu exclude un război major. Ucraina devine duşmanul nostru strategic”. Şi se presupune că acesta este motivul pentru care Moscova trimite o forţă puternică la graniţă cu Ucraina.

Rusia consolidează poziţiile sale militare şi la graniţă cu Belarus. De la mijlocul anului trecut, lângă Smolensk a fost desfăşurată cu titlu permanent Divizia 144 de infanterie motorizată. Ea cuprinde un regiment de tancuri, trei regimente de infanterie, regiment de artilerie, precum şi unul de apărare aeriană şi de rachete. În general este vorba despre 10 mii de militari.