În cursul primului bombardament, care a avut loc pe 8 iulie, un membru „operaţional'' al organizaţiei Al Qaida din Peninsula Arabică (AQPA) a fost ucis, a precizat sursa într-un comunicat. Cea de-a doua lovitură aeriană a fost efectuată pe 16 iulie, când şase membri ai AQPA au fost ucişi şi unul a fost rănit.

„Prezenţa reţelei Al Qaida are un efect destabilizator în Yemen: ea se foloseşte de tulburările din Yemen pentru a-şi face rost de adăpost de unde poate planifica atacuri împotriva aliaţilor noştri, precum şi împotriva SUA şi a intereselor lor'', a afirmat CENTCOM.

AQPA profită de situaţia din Yemen, unde forţele guvernamentale se află în conflict cu rebelii houthi, susţinuţi de către Iran, pentru a-şi extinde prezenţa în sudul ţării.

În mai, Pentagonul a recunoscut că a instalat soldaţi americani într-o locaţie din Yemen în scopul de a acorda celor din Emirate sprijin în domeniul informaţiilor.

O coaliţie sub comanda Arabiei Saudite întreprinde din martie 2015 o intensă campanie de bombardamente aeriene în sprijinul preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, luptând împotriva rebelilor houthi, care au preluat controlul capitalei Sanaa şi al unor mari părţi din teritoriul ţării.