Forţele armatei turce şi cele ale coaliţiei internaţionale "au lansat o operaţiune militară vizând curăţirea districtului Jarablos din provincia Alep de organizaţia teroristă Daesh", acronimul arab pentru Statul Islamic, potrivit aceluiaşi comunicat.

Agenţia de presă turcă Anadolu a precizat că operaţiunea a început la ora locală 04:00 (01:00 GMT) şi este destinată de asemenea să "întărească securitatea frontierei şi să prezerve integritatea teritorială a Siriei."

Marţi seara, Turcia s-a declarat pregătită să sprijine o operaţiune pentru alungarea Statului Islamic din Jarablos, după ce tiruri de mortiere şi rachete au vizat teritoriul său la Karkamis şi oraşul de frontieră turc Kilis, situat mai la vest.
În acelaşi timp, sute de rebeli sirieni susţinuţi de Ankara se pregăteau de partea turcă a frontierei pentru o ofensivă vizând preluarea controlului asupra Jarablos, ultimul punct de trecere controlat de Statul Islamic la frontiera turco-siriană — conform unor surse ale rebelilor şi Observatorului sirian pentru drepturile omului OSDO.

Un grup de forţe speciale turce au trecut în nordul Siriei, dar incursiunea terestră nu a început încă, a indicat Reuters.
Pentru Turcia, această operaţiune este motivată de voinţa de a împiedica preluarea controlului asupra acestei localităţi de către miliţiile kurde şi de a "deschide un coridor pentru rebelii moderaţi", a subliniat un responsabil turc.