În sudul Statelor Unite, guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards, a vorbit despre inundaţii „fără precedent", în cursul cărora au fost evacuate peste 30.000 de persoane, 14.000 fiind găzduite în refugii, îndeosebi la Baton-Rouge şi în împrejurimile oraşului. A fost confirmată moartea a şapte persoane, a declarat la CNN şeful poliţiei din Louisiana, Mike Edmonson, însă numărul ar putea creşte. Nivelul multor cursuri de apă urma să rămână anormal de ridicat cel puţin până marţi, apa fiind aşteptată să scadă începând de miercuri, conform serviciilor meteorologice naţionale. Circa 40.000 de gospodării nu au curent electric.

Preşedintele Barack Obama a declarat stare de catastrofă naturală, decizie care va permite deblocarea unor fonduri federale de urgenţă.

Potrivit Gărzii naţionale din Louisiana, aproape 1.700 de militari au fost mobilizaţi pentru a combate efectele intemperiilor care au afectat îndeosebi împrejurimile oraşului Baton-Rouge. În mai multe zone au căzut cumulat peste 50 de centimetri de ploaie în două zile, au anunţat serviciile meteo naţionale.

Dacă acest potop le aminteşte locuitorilor din Louisiana de uraganul Katrina, care s-a soldat cu 1.800 de morţi în 2005, californienii au şi ei amintiri dureroase: la circa 160 de kilometri distanţă de San Francisco, regiune lovită de un imens incendiu în 2015, flăcările terorizau din nou populaţia de sâmbătă. Incendiul numit „Clayton Fire" a ars peste 1.600 de hectare de teren, iar cei 1.700 de pompieri mobilizaţi au reuşit să controleze doar 5% din incendiu, potrivit Cal Fire, care gestionează lupta împotriva incendiilor de vegetaţie din statul California.

Au fost distruse peste 175 de clădiri, iar incendiul continuă să avanseze „agresiv" spre nord, anunţă Cal Fire. Circa 4.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele. În 2015, 1.300 de gospodării şi 31.000 de hectare de teren au ars în sectorul "Valley Fire" şi patru persoane au murit.

Şeriful Brian Martin a anunţat luni seară arestarea unui suspect, Damin Anthony Pashlik, de 40 de ani, care a fost inculpat de incendieri voluntare. El este suspectat că a declanşat "numeroase incendii" în zonă în ultimul an, conform Cal Fire, urmând să dea socoteală pentru 17 cazuri de incendiere voluntară.

Mai spre sud, incendiul numit Soberanes Fire, soldat cu moartea unui mecanic de buldozer, rănirea a trei persoane şi distrugerea a 30.000 de hectare de teren, a fost stins în proporţie de 60%. Pentru combaterea lui au fost mobilizaţi circa 4.100 de pompieri, încheie AFP.