Potrivit unui raport de evaluare realizat de armata britanică, forţele ruseşti îşi îmbunătăţesc tehnica utilizării armelor grele în combinaţie cu mijloace electronice sofisticate de război, care blochează semnalele radio şi fac inutile dronele.

Modul în care Putin înţelege propaganda, de asemenea, a fost transformat în arma, care este utilizată pentru a influenţa voinţa populaţiei fără să se tragă măcar un foc de armă.

Conform autorului, raportul pentru prima dată afirmă că Marea Britanie trebuie să fie mai bine pregătită pentru un „război al viitorului”, în care orice devine o armă - de la bombe, blindate şi drone, până la banalele postări pe „Twitter” şi „Facebook”.

„Experienţa forţelor pro-occidentale ucrainene, care de doi ani şi jumătate luptă cu unităţi nedeclarate ale armatei ruse şi cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, este utilizată pentru a explica în mod clar complexa maşină de război a Rusiei”, scrie ziarul.

Conform autorului, rolul-cheie este jucat de crearea unei atmosfere de incertitudine: „omuleţii verzi”, trimişi în spatele liniilor inamice pentru a efectua acte de sabotaj asupra infrastructurii, hărţuirea poliţiei şi comiterea de asasinate şi răpiri şi transformarea rapidă a conflictului de joasă intensitate într-un război de mare intensitate” etc.

Documentul mai susţine că: „Rusia orientează energie colosală spre controlul informaţiilor în Ucraina de Est, care îi permite fără nicio interferenţă sa manipuleze opinia publică”.

„Informaţiile care nu respectă versiunea „rusă” internă „a evenimentelor”, sunt foarte repede eliminate.

Reflectarea pierderilor (în lupta forţelor ruse) a fost controlată, eliminată din reţelele sociale şi de multe ori negată”, spune documentul.

Ziarul notează: „războiul psihologic” şi alte „operaţiuni de influenţă” sunt elemente esenţiale a oricărei acţiuni a forţelor armate.

În raportul britanic se mai spune că Rusia are o artilerie de înaltă calitate şi arme anti-blindaj bune.

Potrivit autorului, militarii ucraineni preferă acum să meargă pe blindate, nu în blindate, pentru şanse de a supravieţui atunci când sunt loviţi de mortiere sau rachete.

Prin urmare, „vehiculele de infanterie sunt disproporţionat de vulnerabile la loviturile directe şi indirecte ale inamicului”, mai spune raportul.

Potrivit ziarului, această observaţie a semănat îndoială în ceea ce priveşte utilitatea vehiculelor uşoare blindate Scout, care sunt produse pentru infanteria britanică.

„Subfinanţarea armelor anti-tanc, de asemenea, ar putea crea probleme în caz de război cu Rusia”, spune articolul. Raportul precizează că protecţia dinamică a vehiculelor blindate ruseşti ar putea fi străpunsă doar de grenadele anti-tanc Javelin.

O sursă din cadrul Ministerului britanic al Apărării, care a citit documentul, a declarat că pe planetă se aşteaptă „o schimbare de paradigmă”, la fel de radicală ca înlocuirea cavaleriei cu tancuri - o situaţie în care absolut orice devine arma”, a concluzionat el.

Ziarul enumeră: „utilizarea dezinformării pentru a perturba dezbaterea democratică; atacurile informatice, politica economică în scop de exercitare a presiunii; desfăşurarea nedeclarată a trupelor, care devine un impuls pentru o intervenţie militară standard, aşa cum s-a întâmplat în Crimeea”.

„Mentalitatea ruşilor este de război, iar a politicienilor noştri de timp de pace, a spus sursa. Ultimii 70 de ani noi i-am petrecut în „vacanţă”, odihnindu-ne de istorie, iar acum trebuie să învăţăm foarte repede”.

Ziarul mai dă ca exemplu de schimbare de tactici şi tehnologii. În special, Rusia foloseşte „trucarea GPS-ului” pentru a induce în eroare trupele ucrainene. De aceea, soldaţilor britanici li se recomande să exerseze citirea hărţilor şi orientarea cu busola”.